Het ernstige datalek dat in 2013 bij Yahoo plaatsvond heeft fors meer gebruikers getroffen dan voorheen werd aangenomen. Yahoo maakte origineel melding van 1 miljard getroffen accounts, maar dit aantal is verhoogd naar 3 miljard. Dit komt neer op het volledige accountbestand van het internetbedrijf.

Dit nieuws heeft moederbedrijf Verizon vandaag naar buiten gebracht. Iedereen die in 2013 een Yahoo-account had was volgens het bedrijf onderdeel van de digitale inbraak. In 2016 gaf Yahoo aan dat bij de digitale inbraak een hoop gebruikersinformatie werd buitgemaakt door cybercriminelen. Hieronder vallen volledige namen, e-mail adressen, gehashte wachtwoorden, geboortedata, telefoonnummers, versleutelde en onversleutelde beveiligingsvragen en bijbehorende antwoorden. Leesbare wachtwoorden en financiële informatie zouden niet bij de hackers terecht zijn gekomen.

Het is onbekend waarom Yahoo niet eerder op de hoogte was van de totale omvang van de getroffen accounts. Voorheen werd aangenomen dat ‘slechts’ 1 miljard gebruikersaccounts zouden zijn buitgemaakt door cybercriminelen.

Overname door Verizon

Eerder dit jaar werden de meeste onderdelen van Yahoo door het Amerikaanse telecombedrijf Verizon Communications overgenomen. Hiervoor betaalde Verizon een bedrag van 4,48 miljard dollar. Dit is grofweg 350 miljoen dollar minder dan de twee partijen origineel waren overeengekomen.

Door de meerdere hacks waar Yahoo in de afgelopen jaren mee te maken heeft gehad, is het totale aankoopbedrag verlaagd. Na het datalek in 2013 kreeg het internetbedrijf in 2014 nogmaals te maken met een hack. Hierbij werden de gegevens van 500 miljoen gebruikers gestolen.

Door de meerdere hacks bij Yahoo zijn cybercriminelen in staat om bijvoorbeeld gerichte phishing-aanvallen uit te voeren. Dit zijn aanvallen waarbij slachtoffers mails ontvangen die van Yahoo afkomstig lijken te zijn. Hierbij proberen aanvallers gevoelige informatie buit te maken. Ook zouden de hackers met de gelekte informatie in kunnen breken op accounts van gebruikers op andere websites. Hiervoor zijn wel de leesbare wachtwoorden nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.