Twitter heeft het voor een beperkte groep gebruikers van het sociale platform mogelijk gemaakt om tweets met meer dan 140 karakters te versturen. Het Amerikaanse microblogging-platform heeft de grens verhoogd naar 280 karakters.

Het sociale netwerk heeft aangegeven dat het momenteel de langere tweets test in meerdere talen, waaronder Engels. Hiermee hoopt het bedrijf gebruikers hun gedachten vrij te kunnen laten delen zonder tegen de karaktergrens aan te lopen. De functie kan momenteel door een kleine groep gebruikers worden getest.

De limiet van 140 karakters bestond al sinds de start van het microblogging-platform en was gebaseerd op de limiet van 160 bij SMS-berichten, zo meldt bestuursvoorzitter Jack Dorsey in een verlengde tweet.

Twitter heeft in een aankondiging laten weten dat de meeste Engelstalige tweets 34 karakters bevatten. In totaal zou 9 procent exact 140 karakters gebruiken. Doordat gebruikers die meer willen schrijven vaak tegen deze limiet aanlopen, zijn zij genoodzaakt om hun zinnen te beperken of een serie tweets na elkaar te versturen, waarbij de opvolgende tweets als reactie onder de eerder verstuurde tweet worden geplaatst. Dergelijke ’tweet storms’ zijn na de verhoging nog nauwelijks nodig.

Bij talen als Japans, Chinees en Koreaans is de informatiedichtheid groter door het gebruik van karakterschriften. Om deze reden raken tweets die in deze talen worden verstuurd nauwelijks de karakterlimiet. In totaal zou 0,4 procent van de tweets die in deze talen worden verstuurd de grens bereiken.