Na Facebook, Messenger en Instagram heeft China nu ook WhatsApp deels geblokkeerd. Sinds zondag is er sprake van een toenemende verstoring bij het verzenden van berichten. De blokkade van WhatsApp maakt deel uit van een bredere beweging van internetcensuur door de Chinese regering.

Het blokkeren van WhatsApp berichten lijkt een voortzetting te zijn van de blokkade van de dienst in juli dit jaar, toen het verzenden van afbeeldingen, audio- en videobestanden werd geblokkeerd. De blokkade is naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van het upgraden van de firewall in China, met als doel het blokkeren en detecteren van het zogenaamde NoiseSocket-protocol, wat door WhatsApp wordt gebruikt voor het verzenden van tekstberichten. Eerder werd het HTTPS/TLS-protocol geblokkeerd, dat door WhatsApp wordt gebruikt voor het verzenden van foto’s, video’s en geluidsopnames. Sinds 2014 is WhatsApp eigendom van Facebook. Met het blokkeren van WhatsApp, heeft Facebook nog slechts een product op de Chinese markt dat niet geblokkeerd is, de foto-app Colorful Balloons.

Vertragen en blokkeren van diensten

Eerdere blokkades of het vertragen van bestaande diensten in China, hebben al eerder geleid tot het overstappen op een andere dienst door Chinezen. Zo wordt WeChat momenteel door meer Chinezen gebruikt dan WhatsApp. WeChat wordt niet geblokkeerd door de ‘Great Firewall’ van de Chinese overheid, wat te verklaren valt door de bereidheid van het bedrijf om censuur toe te passen op berichten die met de app worden verzonden en het inzichtelijk maken van persoonsgegevens van gebruikers. Desondanks hebben veel Chinezen de overstap gemaakt van WhatApp naar WeChat. Het vertragen van de dienst zou hiertoe geleid hebben. Lokman Tsui, een specialist op het gebied van internetcommunicatie zegt hierover: ‘Als je slecht 1 mijl per uur mag rijden, zal je niet op deze weg rijden, zelfs als deze technisch gezien niet geblokkeerd is’.

Bijeenkomst Chinese partijtop

De toegenomen censuur valt samen met het negentiende Nationale Congres van de Chinese communistische partij dat zal plaatsvinden op 18 oktober. Tijdens deze bijeenkomst zal de Chinese president Xi Jinping worden aangesteld voor zijn tweede termijn. Deze vijfjaarlijkse bijeenkomst van de partijtop heeft in het verleden ook al geleid tot meer (internet)censuur. Niet alleen het internet heeft in deze periode te kampen met censuur, dit geldt ook voor de staatsmedia.

Hoewel de blokkade van WhatsApp gerelateerd is aan de bijeenkomst van de Chinese partijtop, maakt deze blokkade deel uit van een grotere beweging van internetcensuur. Alleen binnen de Chinese landsgrenzen is er sprake van een beperking van het WhatsApp gebruik. Door middel van een VPN (Virtual Private Network) kunnen de binnenlandse restricties worden omzeild. Echter heeft China de laatste maanden ook de aanval ingezet op het gebruik van VPN’s, waardoor gebruikers ook via deze weg op blokkades stuiten.