Equifax heeft vandaag aangekondigd dat CEO Richard Smith zijn directeursfunctie heeft neergelegd. Ook zijn positie als bestuursvoorzitter komt te vervallen. Dit nieuws volgt na een grootschalige hack bij de Amerikaanse kredietbeoordelaar waarbij persoonlijke informatie van miljoenen burgers op straat kwam te liggen.

De voormalige CEO van Equifax is per direct met pensioen gegaan, na 12 jaar als topman bij de firma te hebben gewerkt. Dit gaf Equifax vandaag in een persbericht aan. Smith zegt de keuze ‘in het belang van het bedrijf’ te hebben gemaakt. Eerder legden chief security officer Susan Mauldin en chief information officer David Webb hun functie neer. Hun functies werden opgevuld door interim-functionarissen.

Equifax hack

Eerder dit jaar kreeg Equifax te maken met twee ernstige cyberincidenten, waarvan de eerste in maart plaatsvond. Het persbureau Bloomberg gaf aan dat deze hack werd uitgevoerd door dezelfde partij die in mei/juni opnieuw bij de Amerikaanse kredietbeoordelaar inbrak. Bij de laatstgenoemde aanval kwam persoonlijke informatie van 143 miljoen mensen op straat te liggen. Het gaat hier voornamelijk om Noord-Amerikaanse burgers. Later bleken de aanvallers via een reeds bekend lek in Apache Struts bij Equifax binnen te zijn gekomen.

De financiële dienstverlener kreeg veel kritiek over de manier waarop het naderhand met de cyberinbraak is omgegaan. Equifax leek mensen willekeurig te vertellen of hun persoonlijke informatie zou zijn buitgemaakt, en ook zou er bewijs zijn dat het al maandenlang van de hack afwist alvorens deze publiekelijk bekend te maken. Zo zouden drie topmensen hun aandelen in het bedrijf hebben verkocht nadat het datalek intern bekend werd.

Apache Struts

In een reactie op het datalek gaf de Apache Software Foundation, de makers van de software die door de hackers werd geëxploiteerd, aan dat Equifax niet adequaat genoeg nodige beveiligingsupdates te hebben geïnstalleerd. Hierdoor was het bedrijf voor een langere periode dan nodig kwetsbaar, wat de deur voor kwaadwillenden openzette.