Na het blokkeren van websites en apps in China heeft de Chinese regering ook de aanval ingezet op het gebruik en de verkoop van VPN’s (Virtual Private Network). Het gebruik van een VPN werd erg populair in China om door de overheid geblokkeerde websites te kunnen bezoeken. Veel Chinese programmeurs maken nu gebruik van Shadowsocks in een poging de Chinese ‘Great Firewall’ te omzeilen.

De afgelopen tijd is het gebruik van VPN’s (Virtual Private Network) in China in toenemende mate aan banden gelegd. Onlangs verwijderde Apple alle VPN-apps uit de Chinese App Store. Enige tijd geleden werd ook bekend dat de Chinese verkoper van VPN’s een gevangenisstraf van 9 maanden opgelegd heeft gekregen. Deze activiteiten maken deel uit van een bredere beweging van internetcensuur in China. Door middel van VPN’s kunnen internetgebruikers de door de overheid geblokkeerde websites en apps toch blijven bekijken en gebruiken. De Chinese overheid heeft Chinese telecombedrijven verplicht om per februari 2018 het gebruik van VPN’s te blokkeren. Ook nu de Chinese overheid de strijd heeft ingezet tegen het gebruiken van VPN’s, gaan veel Chinezen toch op zoek naar andere mogelijkheden om internetcensuur te omzeilen. Met name Chinese programmeurs maken nu gebruik van Shadowsocks.

Wat is Shadowsocks?

Shadowsocks is een open-source proxyapplicatie die met name door programmeurs en ontwikkelaars veel wordt gebruikt in China om te voorkomen dat zij hinder ondervinden van de internetcensuur. Het is een SOCKS5-proxy die is ontworpen om China’s Great Firewall te omzeilen. Allereerst wordt er een vanaf een computer in China verbinding gemaakt met een proxyserver, een andere computer met een locatie in het buitenland. Al het internetverkeer gaat vervolgens via deze proxy. Op deze manier kan er vanuit China verbinding worden gemaakt met websites die in China verboden zijn. De Great Firewall detecteert echter dat er gebruik gemaakt wordt van een alternatieve manier om vanuit China toch de geblokkeerde websites te bekijken. Om te voorkomen dat de Great Firewall dit kan detecteren zorgt Shadowsocks voor een versleutelde verbinding tussen de computer van de Shadowsocks gebruiker en de computer die dient als proxyserver.

Waarom blokkeert China Shadowsocks niet op dezelfde manier als VPN’s?

Het is veel moeilijker voor de Great Firewall om internetverkeer van een Shadowsocks gebruiker te identificeren. Dit komt doordat iedere gebruiker van Shadowsocks een eigen proxyverbinding creëert. Van buitenaf lijken deze verbindingen verschillend, waardoor identificatie door de Great Firewall moeilijker is. Bij het gebruik van een VPN wordt er eveneens gebruik gemaakt van versleutelde data en omgeleide verbindingen. Echter is het voor de Great Firewall makkelijker om VPN’s te identificeren, doordat er gebruik gemaakt wordt van enkele grote serviceproviders en securityprotocollen. De zogenaamde digitale ‘vingerafdrukken’ worden herkend door computers die het verkeer via VPN’s op deze manier kunnen traceren. Doordat Shadowsocks van buitenaf verschillende verbindingen lijkt te creëren, is het moeilijker om de proxyverbindingen die door Shadowsocks worden aangemaakt te blokkeren.

Is shadowsocks de oplossing tegen China’s internetcensuur?

Hoewel Shadowsocks de mogelijkheid biedt om door de Chinese overheid geblokkeerde websites te bezoeken, wordt het vooral gebruikt door professionele ontwikkelaars en codeurs. Desondanks zijn er ook aanwijzingen dat Shadowsocks wordt gebruikt voor het bekijken van Youtube en om toegang te krijgen tot andere websites. Het gebruik van Shadowsocks is ingewikkelder dan de onder het grote publiek bekende VPN’s, waardoor dit naar alle waarschijnlijkheid niet door de meerderheid van de Chinezen als een makkelijk alternatief voor geblokkeerde VPN’s zal worden gezien. Toch is het zeker niet ondenkbaar dat een groter publiek over zal stappen op dit alternatief. Echter wanneer het gebruik van Shadowsocks in China groeit door grotere bekendheid, is de kans groot dat China ook zal proberen manieren te vinden om het omzeilen van blokkades door Shadowsocks tegen te gaan. Ook bij de Chinese overheid is Shadowsocks niet onopgemerkt gebleven. Bij het verwijderen van VPN-apps door Apple werden ook enkele Shadowsocks-apps verwijderd. Voorlopig richt de Chinese overheid zich echter nog primair op het voorkomen van het gebruik van VPN’s.