Google heeft in een aankondiging aangegeven een deel van de smartphonedivisie van de Taiwanese smartphonemaker HTC over te zullen nemen. Het Amerikaanse bedrijf wil hiermee verder in eigen hardware investeren. Door de overname zullen meer dan 2000 van HTC’s hardware-specialisten aan een nieuwe uitdaging bij Google beginnen. Hier zal de zoekgigant 1,1 miljard dollar voor betalen. Dit is omgerekend zo’n 920 miljoen euro.

Google wil met de gedeeltelijke overname van HTC zijn hardwaredivisie versterken. Met de samenwerkingsovereenkomst zullen de hardware-specialisten de productiecapaciteit en technische kennis binnen het bedrijf aanvullen. Zij zullen in Taiwan blijven werken, maar vallen vanaf nu wel onder het leiderschap van Google. Doordat het hier om mensen gaat die eerder aan de originele Pixel-smartphone hebben gewerkt, beschikt Google nu over een hoop extra know-how. Hierdoor is het bedrijf beter in staat om eigen hardware te ontwikkelen, waarbij het minder afhankelijk is van derden.

Naast het overnemen van een deel van HTC’s medewerkers, krijgt Google toegang tot een niet-exclusieve licentiedeal dat HTC’s intellectueel eigendom rondom smartphones omvat. Beide bedrijven verwachten de overeenkomst begin 2018 volledig te kunnen afronden.

Gisteren werd al duidelijk dat een grote aankondiging vanuit HTC op de planning stond. Dit gebeurde toen de Taiwan Stock Exchange bekend maakte de handel in HTC-aandelen op donderdag stil te zullen leggen. Dit wordt alleen gedaan bij zeer grote aankondigingen, waar een gedeeltelijke overname in dit geval onder valt. De geruchten gingen toen dat Google de volledige smartphonedivisie van de Taiwanese smartphonemaker zou willen overnemen, maar dit blijkt achteraf slechts een deel te zijn. Toch biedt de gedeeltelijke overname genoeg kansen voor Google, zeker als het aankomt op het ontwikkelen van eigen smartphones.