Ontwikkelaar Mojang heeft een nieuwe update voor Minecraft uitgebracht. De update voegt cross-platform servers aan de populaire sandbox-game toe. Hiermee wordt het mogelijk voor spelers van de versies op Windows 10, Xbox One, Android, iOS en VR-toestellen om het spel samen te spelen. In deze versies wordt gebruikt gemaakt van de Bedrock Engine.

Ook de Nintendo Switch zal van de Better Together-update worden voorzien, maar zal deze op een later moment ontvangen. De andere versies zullen samengevoegd worden tot hetzelfde spel, waarin dezelfde functionaliteiten en content aanwezig zijn. Voorheen waren er variaties in content en mogelijkheden tussen de verschillende versies.

Sony heeft geen toestemming gegeven om de Playstation 4-versie van Minecraft met andere versies te laten communiceren. Hierdoor zijn spelers met bijvoorbeeld de PC- of Android-versie niet in staat om met bezitters van de Playstation 4-versie te spelen.

Ook de Mac- en Linux-versies van Minecraft zullen niet in staat zijn om met de bovenstaande platformen te communiceren. Deze zullen dezelfde inhoud behouden die ook in de originele PC-versie van Minecraft aanwezig is, welke door Microsoft hernoemd is naar Minecraft: Java Edition.

Bezitters van Minecraft: Xbox One Edition die het spel in het afgelopen jaar minimaal 5 uur hebben gespeeld of DLC hebben aangeschaft, zijn in staat om tot 30 januari 2018 gratis te upgraden naar de nieuwe versie van Minecraft.

Pariteit

Met de update wordt Minecraft voor Windows 10, Xbox One, Android, iOS en virtual reality naar hetzelfde niveau gebracht. Hiermee is het spel op alle platformen hetzelfde, wat binnenkort ook bij de Nintendo Switch-versie het geval zal zijn. Deze versie maakt gebruik van de Bedrock Engine en wordt simpelweg ‘Minecraft’ genoemd. Spelers kunnen ervan uit gaan dat wanneer het spel simpelweg ‘Minecraft’ heet, het op alle platformen waarop de Bedrock Engine-versie is uitgebracht, samen gespeeld kan worden.

De originele PC-versie is hernoemt naar Minecraft: Java Edition. Volgens Mojang was dit de meest logische stap, omdat de community al naar deze versie refereerde als de Java-editie. Doordat de editie genoemd wordt gaat het hier om een geïsoleerde versie die niet tussen verschillende platformen gespeeld kan worden. Ook de Mac- en Linux-versies zijn hiertoe niet in staat.

Eerder deze maand werd Minecraft voor de Nintendo 3DS uitgebracht. Het spel kan gespeeld worden op de New 3DS, New 3DS XL en New 2DS XL. Het is nog niet bekend wanneer deze versie in Europa zal worden uitgebracht.