De afgelopen weken waren erg wispelturig voor de bitcoin koers en dit was vooral toe te schrijven aan invloeden vanuit China. China is het centrum van de digitale valuta en zo ook die voor de bitcoin. Doordat een groot deel van de mining capaciteit in China ligt, ligt hier ook veel invloed. Zo zijn er enorme bitcoinmijnen waarvan een enkeling zelfs rond de 4 procent rekenkracht heeft van het totale bitcoinnetwerk.

ICO verbod

De schrik zat er begin deze maand dan ook goed in toen de Chinese centrale bank de beslissing nam dat ICO’s (Initial Coin Offering) zouden worden verboden. De Chinese centrale bank ziet de sterke opkomst van digitale valuta als een gevaar voor de financiële stabiliteit. De ICO’s wil men aan banden leggen omdat er vrijwel geen toezicht te houden is. Daarnaast is er het sterke vermoeden van illegale praktijken. Met een ICO kan een bedrijf een coin op de markt brengen om geld op te halen. De investeerders hopen dat de waarde van de coin toeneemt en hieraan te verdienen. In de eerste helft van 2017 vonden er 65 ICO’s plaats in China en van een aantal is gebleken dat het piramidespelen betrof.  Het nieuws van het verbod op ICO’s liet de bitcoin koers zakken tot onder de 4400 dollar terwijl kort daarvoor nog een top was bereikt van 5000 dollar.

Verbod voor wisselkantoren en sluiting bitcoin beurs

Niet veel later volgde nog meer slecht nieuws voor digitale valuta. Het was wederom uit China waar een verbod volgde op wisselkantoren van digitale valuta. Door het verder aan banden leggen van de digitale valuta hoopt de Chinese overheid enigszins een regulering door te voeren.

Alsof bovenstaande maatregelen nog niet genoeg waren kwam er 15 september het bericht dat BTC China onder druk van de overheid de activiteiten gaat stoppen. Inmiddels was de bitcoin koers al ongeveer met 30 procent gedaald (zie onderstaande grafiek) en drukte dit nieuws de bitcoin nog verder omlaag. BTC China is één van de grootste bitcoinbeurzen in China en de CEO van BTC China liet weten geen nieuwe rekeningen meer aan te maken en de handel eind september te stoppen.

Bitcoin koers 2017

Amerikaanse bank negatief over bitcoin

Jamie Dimon van JP Morgan Chase, een grote Amerikaanse bank, was niet mild met zijn commentaar over de bitcoin. Volgens hem is het een piramidespel en vergelijkbaar met de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. De prijs van de bloembollen schoot toen de hoogte in dankzij speculaties totdat alles uiteen spatte en de waarde verdampte. Om zijn woorden extra kracht bij te zetten liet hij ook weten: ‘het is enkel goed voor drugdealers en moordenaars.’ Volgens de topman zal het systeem uiteindelijk crashen. Een reden kan zijn dat overheden met een verbod komen zoals in China nu al digitale valuta probeert te reguleren en mogelijks zelfs verder wil gaan. Toch is hij ook nog positief op een sarcastische manier, onder sommige omstandigheden is het verstandig om bitcoins te bezitten. Wanneer je leeft in Venezuela, Ecuador of Noord Korea of een crimineel bent, kan de virtuele munt gunstig zijn.

Lichtpuntje

Het meest recente nieuws was wel een lichtpuntje in de reeks van vooral negatief nieuws. Zo zullen waarschijnlijk toch weer een aantal bitcoinbeurzen na regulering door de Chinese centrale bank de handel voortzetten. Het kleine lichtpuntje en de sterke daling van de afgelopen weken zorgde voor koopjesjagers die hopen dat het ergste inmiddels achter de rug is. Een achtbaan was niks bij de bitcoin koers in de afgelopen weken. Deze ging van een top rond de 5000 dollar tot onder de 3000 dollar, om daarna binnen een dag te herstellen naar 3860 dollar.