Apple heeft de nieuwe iPhone X officieel aangekondigd. Het is de de eerste smartphone van de Amerikaanse hardwarefabrikant dat een oledscherm krijgt. Het 5,7″-scherm beslaat vrijwel het volledige toestel, met uitzondering van de bovenkant. Hier is namelijk ruimte vrijgemaakt voor de frontcamera, microfoon, speaker en Face ID-sensors. Ook is het mogelijk om de iPhone X net als de eerder aangekondigde iPhone 8 en 8 Plus draadloos op te laden.

Apple heeft voor de naam iPhone ‘X’ (uitgesproken als ‘iPhone 10’) gekozen omdat het iPhone-merk inmiddels tien jaar bestaat. Het oledscherm van het nieuwe toestel valt meteen op en wordt door Apple een Super Retina Display genoemd. Het scherm heeft een resolutie van 2436 x 1125 pixels en een pixeldichtheid van 458ppi (pixels per inch). Dit is de hoogste pixeldichtheid van een iPhone tot nu toe. Ook ondersteund het scherm hdr (high dynamic range), alsook de HDR10- en Dolby Vision-standaarden.

Zowel de voor- als achterkant van de iPhone X zijn voor een groot deel van glas gemaakt en worden via de zijkanten vloeiend samengebracht met hoogwaardig roestvrij staal. Door de glazen achterkant is het mogelijk om het toestel draadloos op te laden, iets dat bij de eerder aangekondigde iPhone 8-modellen ook mogelijk is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Qi-standaard. Hierdoor kunnen ook reeds uitgebrachte laders voor het opladen worden gebruikt. Deze standaard werd eerder gebruikt topmodellen van Samsung en LG. De behuizing is volledig waterbestendig en wordt in twee kleuren geleverd: grijs en zilver.

De iPhone X bevat net als de iPhone 8 en 8 Plus een A11 Bionic hexacore-chip, in tegenstelling tot de A10 Fusion-chips die in de vorige generatie iPhones verwerkt waren. De hexacore-chip bevat twee cores die bedoeld zijn voor zware taken en vier cores die lichter werk op zich moeten nemen. De zes cores kunnen tegelijkertijd actief zijn.

De door Apple ontwikkelde gpu (graphics processing unit) moet 30 procent sneller zijn dan de A10 Fusion-variant van vorig jaar. Dit terwijl het stroomverbruik van de nieuwe variant volgens de smartphonefabrikant voor de helft lager ligt.

Er zal geen vingerafdrukscanner bij de iPhone X aanwezig zijn. Deze functie is door Apple vervangen met gezichtsherkenning dat op basis van de 7-megapixel frontcamera en aanwezige sensors werkt. Deze functie wordt door Apple ‘Face ID’ genoemd en kan worden gebruikt om de telefoon te ontgrendelen. Apple heeft aangegeven dat de TrueDepth-camera ‘maar liefst 50 verschillende spierbewegingen kan analyseren’. Hiermee is het volgens de Amerikaanse smartphonemaker ook mogelijk ‘om deze uitdrukkingen met 12 verschillende Animoji na te bootsen’.

De iPhone X is voorzien van twee 12-megapixelcamera’s aan de achterkant van het toestel. Beide lenzen zijn voorzien van optische beeldstabilisatie. De sensoren zijn sneller dan die van de vorige generatie. De primaire camera heeft een f/1.8-lens en de secondaire camera een f/2.4-lens. De camera’s zijn geoptimaliseerd voor augmented reality.

Het is mogelijk om met de iPhone X 4K-video’s te op te nemen. Ook is het toestel voorzien van stereoluidsprekers voor een betere geluidservaring.

De iPhone X zal in Nederland en België op 3 november worden gelanceerd en kan vanaf 27 oktober worden gereserveerd. Het toestel wordt aangeboden in uitvoeringen van 64GB en 256GB. Het goedkoopste model zal 1159 euro verkocht worden, terwijl de 256GB-variant 1329 euro zal kosten. Ook komt Apple volgend jaar met een AirPower-oplaadmat, waarmee meerdere apparaten tegelijkertijd draadloos opgeladen kunnen worden.