Apple heeft vandaag de nieuwe iPhone 8 en 8 Plus gepresenteerd. De smartphonefabrikant deed dit tijdens een keynote vanuit het Steve Jobs Theater in Californië. Het gaat om vernieuwde versies van de iPhone 7 en 7 Plus die afgelopen jaar werden uitgebracht. De iPhone 8 en 8 Plus zullen een glazen achterkant en betere cameratechnologie krijgen.

De glazen achterkant is een van de belangrijkste veranderingen die de nieuwe iPhone-modellen met zich meebrengen. Deze maakt het mogelijk om het toestel draadloos op te laden, wat gebeurt via de Qi-standaard. Om deze reden is het mogelijk om reeds uitgebrachte laders te gebruiken. Dit zou met de aluminium behuizing van het vorige model niet mogelijk zijn.

Net als bij de iPhone 7 en 7 Plus zal er geen 3,5mm-aansluiting bij de nieuwe modellen aanwezig zijn. Ook zijn de vernieuwde varianten volledig waterdicht.

De lcd-beeldschermen van de iPhone 8 en 8 Plus hebben diagonalen van respectievelijk 4,7″ en 5,5″. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde True Tone-technologie die bij de iPad Pro 10.5 aanwezig is. Hiermee wordt de kleurtemperatuur op de omgeving van de gebruiker aangepast, waarmee het scherm een tint krijgt dat comfortabeler voor de ogen is.

Intern bevatten de nieuwe modellen een A11 Bionic hexacore-chip, in tegenstelling tot de A10 Fusion die bij de iPhone 7-modellen aanwezig is. De hexacore-chip bevat twee cores die bedoeld zijn voor zware taken en vier cores die lichter werk op zich moeten nemen. De zes cores kunnen tegelijkertijd actief zijn.

De door Apple ontwikkelde gpu (graphics processing unit) moet 30 procent sneller zijn dan de A10 Fusion-variant van vorig jaar. Dit terwijl het stroomverbruik van de nieuwe variant volgens de smartphoneproducent voor de helft lager ligt.

De iPhone 8 en 8 Plus zijn voorzien van een 12-megapixelcamera dat een snellere autofocus bij minder licht heeft. De dubbele camera van de 8 Plus bevat dezelfde specificaties als de 7 Plus, met een f/1.8-lens en een f/2.8-lens. Ook bevat het grotere model de Apple Portrait Lighting-functie, waarmee het licht aangepast kan worden bij portretfoto’s. Apple heeft aangegeven dat deze functie ook voor filmen van video’s gebruikt kan worden. De nieuwe modellen kunnen 4K-video’s met 60 fps (beelden per seconden) opnemen en 1080p-video’s met 240 fps. De 7-megapixelcamera aan de voorkant van de toestellen kan 1080p-video’s opnemen met 30 fps.

De iPhone 8 en 8 Plus zullen worden uitgebracht in varianten van 64GB en 256GB. De 64GB-varianten van de iPhone 8 en 8 Plus zullen respectievelijk 699 en 799 dollar kosten. De prijzen voor de 256GB-varianten zijn nog niet aangekondigd. Ook de Europese prijzen zijn nog niet bekend. Zowel de iPhone 8 en 8 Plus zullen op 22 september worden uitgebracht.