De Russische president Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd dat Russische techbedrijven naast overheidsklussen zullen grijpen als ze buitenlandse software blijven gebruiken. Dit meldt het ANP op basis van het Russische persbureau Interfax.

De Russische president zou deze uitspraak hebben gedaan omdat buitenlandse computerprogramma’s een gevaar kunnen vormen voor de staatsveiligheid. Hierdoor zouden onder meer Russische veiligheidsdiensten niet willen samenwerken met techbedrijven die buitenlandse software gebruiken.

Russische staatsinstellingen zijn inmiddels geleidelijk overgestapt op software van eigen bodem. De overstap op binnenlandse software werd verder versterkt door de sancties die door Westerse landen aan Rusland zijn opgelegd naar aanleiding van de annexatie van de Krim door Moskou in 2014. In de Russische particuliere sector maken veel bedrijven nog altijd gebruik van buitenlandse software.

Diverse Westerse landen zien Rusland als een van de offensieve landen binnen de digitale wereld, waarmee voornamelijk gekeken wordt naar gesuggereerde hacks en media campagnes om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Moskou heeft tot op heden enige bemoeienis ontkent.

Niet alleen Rusland kiest ervoor om techbedrijven die binnenlandse software gebruiken voorrang te geven bij toekennen van overheidsklussen. Eerder dit jaar haalde de Amerikaanse regering het oorspronkelijk Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab van twee lijsten met goedgekeurde leveranciers voor overheidsinstanties. Dit werd gedaan uit angst voor mogelijk toegang van het Kremlin tot Amerikaanse netwerken.