Een Chinese man werd eerder dit jaar schuldig bevonden aan het verkopen van vpn-software en heeft hiervoor een gevangenisstraf van negen maanden gekregen. Het vonnis tegen de 26-jarige Deng Jiewei uit de Chinese stad Dongguan werd eerder dit jaar al uitgesproken, maar werd afgelopen zondag massaal op sociale media gedeeld.

Deng Jiewei werd schuldig bevonden aan ‘het verstrekken van software en tools voor het schenden en illegaal beheren van het computerinformatiesysteem,’ zo kan in enkele documenten gelezen worden, welke op de website van het Chinese Hooggerechtshof zijn gepubliceerd. Uit deze documenten kan verder worden opgemaakt dat Jiewei op 1 oktober 2016 werd opgepakt.

Jiewei zou via een website vpn-software (virtual private network) hebben verkocht, waar hij een winst van bijna 14.000 Chinese yuan mee behaalde. Dit is omgerekend zo’n 1.800 euro. Dergelijke software stelt gebruikers in staat om buitenlandse websites te bezoeken die normaliter niet vanaf een Chinees ip-adres bereikbaar zijn. Dit schreef een weblog dat zich voornamelijk richt op Chinese online-ontwikkelingen, zo laat TorrentFreak weten.

Artikel 285: Wie strijdig is met staatsvoorschriften en inbreuk maakt op computersystemen met informatie over staatszaken, de bouw van defensiecentra en geavanceerde wetenschap en technologie, wordt veroordeeld tot ten hoogste drie jaar vastlopende gevangenisstraf of hechtenis.

Het door Jiewei overtreden wetsartikel verbiedt het inbreken in computersystemen. Het gaat hier om artikel 285 uit het Chinese strafrecht. Om deze reden heeft de rechtbank geoordeeld dat de Chinese man de landelijke strafrechtelijke bepalingen heeft genegeerd en hiervoor een gevangenisstraf van negen maanden krijgt. Ook zijn apparatuur is in beslag genomen en moet hij het verdiende bedrag volledig terugbetalen.

China legt gebruik van vpn’s aan banden

De Chinese overheid probeert al langer het gebruik van ‘illegale’ vpn’s binnen het Aziatische land aan banden te leggen. Zo haalde Apple afgelopen maand al meerdere vpn-apps uit de Chinese App Store, om hiermee aan de strengere regels te kunnen voldoen. ‘We willen u hierbij schriftelijk informeren dat uw applicatie uit de Chinese App Store zal worden verwijderd, omdat deze inhoud bevat die illegaal is in China en hierdoor niet voldoet aan de richtlijnen van de App Store Review Guidelines,’ zo schreef Apple destijds in een bericht aan ontwikkelaars van dergelijke apps. China probeert met de aangescherpte regels te voorkomen dat zijn burgers de zogenoemde Chinese ‘Great Firewall’ kunnen omzeilen en hiermee geblokkeerde websites alsnog kunnen bezoeken.

Alle vpn-diensten die in China aangeboden worden, hebben hiervoor toestemming van de autoriteiten nodig. Wel kunnen bedrijven gebruik maken van vpn-software, zolang hier alleen intern connecties mee worden opgezet. Met deze versoepeling zou China willen voorkomen dat bedrijven hun activiteiten in het Aziatische land beperken of zelfs volledig beëindigen.