Microsoft heeft tijdens de IFA 2017 aangekondigd wanneer de Fall Creators Update voor Windows 10 zal worden uitgebracht. De langverwachte update moet vanaf 17 oktober voor Windows 10-gebruikers beschikbaar zijn. Deze valt samen met de lancering van de eerste Windows Mixed Reality-headsets, welke door partners als Dell, Lenovo, Acer en HP worden gemaakt.

De Windows 10 Fall Creators Update volgt na de Creators Update die in april werd gelanceerd. Het is de tweede grote update voor Windows 10 en voegt onder meer een nieuwe visuele weergave toe, met de naam Fluent Design System. Verder zal de update OneDrive Files On-Demand introduceren, waarmee uitgebreide synchronisatiemogelijkheden aan de cloudopslagdienst worden toegevoegd. Deze functie stelt gebruikers in staat om bestanden te gebruiken zonder deze op lokaal op te moeten slaan. Tot slot zal verouderde software uit Windows 10 worden gehaald.

Microsoft had origineel het voornemen om meerdere grote functies aan de Windows 10 Fall Creators Update toe te voegen, maar was genoodzaakt een aantal hiervan uit te stellen. Hieronder vallen onder meer de nieuwe Timeline-functie, waarmee Windows 10-gebruikers eenvoudig tussen verschillende apparaten kunnen schakelen, waaronder Android en iPhone-toestellen. Ook de universele clipboardfunctie, waarmee data eenvoudig van mobiele telefoons naar pc’s kan worden overgezet, is uitgesteld. Beide zullen naar alle waarschijnlijkheid begin volgend jaar worden geïntroduceerd.

Momenteel werkt Microsoft de Windows 10 Fall Creators Update volledig af. Mensen die zich als Windows Insider hebben aangemeld, hebben toegang tot de huidige testversie om het bedrijf te helpen bij het opsporen van problemen. Vermoedelijk zal dit proces eind september worden afgerond, waarna Windows Insiders de definitieve versie van de Windows 10 Fall Creators Update in handen zullen krijgen. Na de lancering van deze update zal Microsoft werken aan de volgende grote update voor het besturingssysteem, welke momenteel de naam Redstone 4 draagt.

Windows 10 Fall Creators Update Mixed Reality Headsets