Sinds midden juli bereikte de Bitcoin bijna wekelijks een nieuw record en gaat er bijna geen dag voorbij zonder dat zelfs grote media de ontwikkelingen oppikken. De toch al flink gestegen digitale munt steeg sinds 16 juli van 1925 dollar naar ruim 4700 dollar eind augustus. Toch brengt de prijsstijging ook nadelen met zich mee. Om een aantal van deze nadelen het hoofd te bieden vond eerder een hard fork plaats.

Na het doorvoeren van de hard fork ontstond Bitcoin Cash. Het grootste voordeel van de hard fork is dat de omvang van de blocksizes van 1MB naar 8MB is gegaan. Per minuut kan slechts 1MB aan data per Bitcoin-block worden weggeschreven. Hierdoor is de Bitcoin bijna onbruikbaar geworden, omdat het aantal te verwerken transacties te beperkt is. Daarbij kunnen de kosten van transacties oplopen tot wel 10 dollar. Dat de prijs van Bitcoin sterk blijft oplopen is dus eigenlijk onlogisch, omdat Bitcoin Cash een beter alternatief is gezien de snellere verwerkingstijd van transacties en de lagere transactiekosten.

ABN AMRO noemde recent de Bitcoin nog ongeschikt als vervanging van reguliere valuta door een zeer volatiel prijsverloop. De bank ziet het eerder als een risicovol beleggingsproduct dan als een vervanger voor bestaande valuta. Daarnaast moet de reële waarde van digitale valuta nog worden vastgesteld, in tegenstelling tot aandelen die een bedrijf als onderliggende waarde hebben.

Blockchain-technologie wordt mainstream

Dat de blockchain-technologie achter digitale valuta geen eendagsvlieg is, mag duidelijk zijn. Grote bedrijven zijn geïnteresseerd in de technologie of maken er al gebruik van om bijvoorbeeld data te delen. Denk aan banken, energiebedrijven maar ook een bedrijf als Philips. Het Eindhovens bedrijf wil blockchain-technologie toepassen in de zorg om patiëntengegevens veilig en eenvoudig te kunnen delen. De grote voordelen van de technologie zijn onder andere: lage kosten, versleutelde transacties, snelle verwerking en een zeer lage kans op fouten. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat blockchain-technologie een plek krijgt in ons dagelijks leven.