Apple heeft deze week enkele populaire Iraanse apps uit de App Store verwijderd. Het bedrijf deed dit in verband met de sancties die door de Verenigde Staten aan Iran zijn opgelegd.

De Amerikaanse technologiegigant heeft Iraanse ontwikkelaars van apps in een bericht laten weten dat ‘de App Store geen Iraanse apps mag hosten of verspreiden in landen waar Amerikaanse sancties gelden.’ Een woordvoerder van Apple liet tegenover The New York Times weten dat de berichtgeving correct is, maar wilde hier niet verder op ingaan.

Apple heeft geen App Store in Iran, maar host wel enkele apps van Iraanse ontwikkelaars die in andere regio’s worden aangeboden. Er zouden enkele miljoenen iPhone-toestellen in het land aanwezig zijn, ondanks dat het toestel daar niet officieel wordt verkocht. Het zou om ongeveer 48 miljoen exemplaren gaan.

In februari verzocht Apple Iraanse ontwikkelaars al om betaalopties uit hun apps te verwijderen. Dit werd gedaan om te voorkomen dat Iraniërs in staat zouden zijn om met de Verenigde Staten te handelen.

VPN-apps uit Chineze App Store verwijderd

Het verwijderen van populaire Iraanse apps volgt vlak na het nieuws dat Apple alle VPN-apps uit de Chinese App Store heeft verwijderd. Het bedrijf deed dit om te kunnen voldoen aan de Chinese wet. Hierdoor werd het voor Chinese iPhone-bezitters niet langer mogelijk om het strenge Chinese internetcensuur vanaf de smartphone te omzeilen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here