Containerbedrijf Maersk heeft aangegeven dat de NotPetya-aanval het bedrijf tussen de 200 en 300 miljoen dollar zal kosten. Dit bedrag bestaat voornamelijk uit misgelopen omzet door de onderbreking die de cryptomalware heeft veroorzaakt.

Het Deense containerbedrijf was een van de bedrijven die het hardst door de malwareaanval werd geraakt. Maersk is wereldwijd verantwoordelijk voor een vijfde van het totale vrachtverkeer. De werkzaamheden bij verschillende containerterminals in vier verschillende landen werden dagenlang onderbroken door de cyberaanval, waaronder die in Rotterdam.

Maersk heeft in een tussentijds rapport aangegeven dat de totale kosten van de malwareaanval tussen de 200 en 300 miljoen dollar liggen. Dit bedrag bestaat voornamelijk uit misgelopen omzet door de onderbrekingen die zijn ontstaan naar aanleiding van de infectie. De schade is echter beperkt gebleven, zo heeft CEO Soeren Skou laten weten. Er zou volgens hem geen sprake zijn van datadiefstal of verlies.

Wat gebeurde er tijdens de NotPetya-aanval?

De NotPetya-malware werd voornamelijk via de boekhoudsoftware van het Oekraïense bedrijf Intellect Service verspreidt. Origineel werd aangenomen dat het om een nieuwe vorm van de schadelijke Petya-ransomware zou gaan, maar al snel bleek dat het een herschreven variant hiervan zou zijn dat slechts code van de Petya-malware gebruikte. Hierdoor werd de malware ‘NotPetya’ genoemd.

Naast Maersk werden ook andere bedrijven met de NotPetya-malware geïnfecteerd, waaronder het Franse bouwmaterialenbedrijf Saint Gobain. De organisatie zou volgens Bloomberg 250 miljoen euro aan inkomsten zijn misgelopen door de malware. Verder zouden Nivea-eigenaar Beiersdorf, het Britse advertentieplatform WPP en het Amerikaanse transportbedrijf FedEx onder de gedupeerden vallen.

De cyberaanval is veel schadelijker dan de WannaCry-aanval die in mei plaatsvond. Het zou namelijk niet op een vergoeding van slachtoffers uit zijn, maar juist zijn ontwikkeld om zoveel mogelijk schade aan te richten. Hierdoor kan NotPetya onder de categorie ‘vernietigingsmalware’ worden geplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.