Diverse communicatie-apps zijn door Amerikaanse zoekgigant Google uit de Play Store verwijderd. De apps zijn ongeveer 1000 tot 5000 keer gedownload en waren besmet met spyware dat zonder toestemming van de telefoonbezitter geluidsopnames kan maken, foto’s kan nemen, en gesprek– en contactinformatie kan buitmaken. De spyware zou deel uitmaken van de SonicSpy-familie en heeft de naam ‘Soniac’ gekregen.

Google heeft de apps uit zijn digitale winkel verwijderd, zo laat beveiligingsbedrijf Lookout weten. De organisatie, die eerder tijdens het DEFCON-evenement van dit jaar een methode liet zien om de Apple Watch te jailbreaken, heeft aangegeven dat de dader zich waarschijnlijk in Irak zou bevinden. Google heeft niet gereageerd op vragen over hoe de spyware de veiligheid van Android-gebruikers heeft ondermijnt.

Google vecht al langer tegen malware op zijn platform, maar krijgt toch op regelmatige basis met cybercriminelen te maken die hun malafide apps bij onwetende gebruikers op hun smartphones proberen te krijgen. Zo werden eerder ruim 14 miljoen Android-toestellen besmet met een nieuwe vorm van malware genaamd CopyCat, welke op basis van advertenties ruim 1,3 miljoen euro heeft weten buit te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here