Er is een nieuwe stap gezet om internetgebruik in China verder te onderdrukken. Apple heeft namelijk alle grote VPN-apps uit de Chinese App Store verwijderd. Tijdens de presentatie van Apple’s kwartaalcijfers is topman Tim Cook op het verwijderen van de apps ingegaan. Hierbij gaf hij aan dat Apple door de Chinese wet geen andere keuze had.

Onder meer de VPN-apps van ExpressVPN is uit de Chinese App Store verwijderd. Het bedrijf was een van de eerste die van de grootschalige verwijderactie melding maakte, en kreeg een bericht van Apple toegestuurd waarin werd aangegeven dat de applicatie illegale inhoud zou bevatten. In een latere reactie gaf Apple aan dat het verwijderen van de apps noodzakelijk was om te voldoen aan de Chinese wet.

Bericht van Apple aan ExpressVPN over verwijderen VPN-app

“We zijn teleurgesteld in deze ontwikkeling, omdat het de meest drastische stap is die de Chinese overheid tot nu toe heeft genomen om VPN’s te blokkeren. We zijn geschokt om te zien dat Apple de pogingen van het Chinese censuur ondersteunt. ExpressVPN veroordeelt deze maatregelen streng, welke de vrijheid van meningsuiting en burgerlijke rechten bedreigen,” zo geeft ExpressVPN in een blog op hun website aan.

Het verwijderen van VPN-apps heeft grote gevolgen voor de mensen in het Aziatische land. Het is de enige manier waarop zij het strenge Chinese internetcensuur kunnen omzeilen en toegang tot het internet kunnen krijgen, zonder dat hier beperkingen aan vastzitten.

In januari dit jaar werden VPN’s, die zonder toestemming van de overheid aangeboden worden, verboden. Hierdoor was Apple verplicht om de VPN-apps uit hun digitale winkel te verwijderen. Tim Cook, CEO van Apple, heeft vandaag in een toelichting aangegeven dat hij het verwijderen van de VPN-apps betreurt, maar de Amerikaanse technologiegigant zich aan de Chinese wet moet houden.

Eerder kondigde Apple aan een nieuw datacenter in China te zullen bouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here