Het zal vanaf 1 november 2017 een stuk lastiger worden om het volledige internet in Rusland te bezoeken. De Russische president Poetin heeft namelijk een nieuwe censuurwet ondertekend die het erg lastig moet maken om verboden content te zien. Ook het gebruik van virtuele privénetwerken (VPN’s) en vergelijkbare technologieën moet hiermee aan banden gelegd worden.

De nieuwe wet zal het gebruik van alle software verbieden waarmee gebruikers anoniem het internet kunnen bezoeken. Hieronder vallen onder meer proxyservers en VPN’s. De wet zal op 1 november ingaan en werd afgelopen weekend door de Russische president ondertekend. Hiermee scherpt de Russische overheid de regels op het gebied internettoegang aan.

Internetgebruikers die zich niet aan de nieuwe wet houden zullen kunnen rekenen op een boete van omgerekend ruim 70.000 euro. Voor rechtspersonen kan dit bedrag zelfs oplopen tot boven de 700.000 euro.

Identificatie op basis van mobiele nummer

Verder heeft president Poetin een andere wet ondertekend dat mobiele berichtenapplicaties verplicht zijn gebruikers te identificeren aan de hand van hun telefoonnummer. Deze wet moet op 1 januari 2018 in gaan. Een aantal applicaties vraagt gebruikers al om hun account te koppelen aan hun telefoonnummer, maar de nieuwe wetgeving zou dit verplicht maken. Ook zouden internetproviders hun gebruikers door deze wet kunnen limiteren zodra zij verboden materiaal verspreiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here