Multimediasoftware Flash zal vanaf 2020 niet langer door ontwikkelaar Adobe worden ondersteund. Dit maakte het bedrijf op zijn website bekend. “We zullen eind 2020 stoppen met het updaten en verspreiden van de Flash Player, en adviseren contentontwikkelaars om te migreren naar nieuwe standaarden,” aldus een woordvoerder van Adobe. Hiermee wordt gerefereerd naar bijvoorbeeld HTML5, WebGL en WebAssembly.

Adobe zal tot het einde van de ondersteuningsperiode samenwerken met bedrijven als Microsoft, Google, Mozilla en Apple om beveiligingsupdates voor Flash uit te brengen. Ook zal de toepassing nog steeds worden ondersteund in browsers als Chrome, Edge, Firefox en Safari.

Amerikaanse technologiegigant Microsoft in hun aankondiging aangegeven per de tweede helft van 2019 standaard Flash uit te zullen schakelen in browsers Internet Explorer en Edge. De toepassing zal vervolgens in 2020 volledig uit Windows worden verwijderd. Google zal in de komende jaren Flash uit Chrome halen, terwijl Mozilla aangeeft Firefox-gebruikers de keuze te zullen geven welke websites Flash kunnen gebruiken. Gebruikers van de Firefox Extended Support Release (ESR) kunnen tot 2020 gebruik maken van Flash. Ook Apple zal Flash tot 2020 blijven ondersteunen met hun Safari-browser, alhoewel gebruikers wel per website expliciet toestemming moeten geven voor Flash-toepassingen.

Marktaandeel Flash krimpt al jarenlang

Het marktaandeel van Flash krimpt al jarenlang, voornamelijk in het voordeel van de HTML5. Deze is in vele opzichten niet alleen de betere keuze, ook is HTML5 een open standaard. Dit wil zeggen dat ontwikkelaars niet afhankelijk zijn van een specifiek bedrijf, zoals dat met Flash wel zo is. In de aankondiging van Google werd aangegeven dat drie jaar geleden nog 80 procent van de desktop Chrome-gebruikers iedere dag een website met Flash bezochten. Nu zou dat percentage nog slechts 17 procent zijn.

Origineel werd de software voor het eerst in 1996 uitgegeven. Jarenlang was Flash de meest gebruikte browserplugin om video’s mee te kunnen bekijken. Ook een hoop websites die animaties en browsergames aanboden maakte gebruik van de software van Adobe. Het gebruik van de software werd in 2015 door Adobe zelf afgeraden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.