Een Russische Soyuz-raket heeft deze ochtend succesvol 73 satellieten in drie verschillende banen om de aarde gebracht. Deze satellieten, welke variëren van kleine ruimtesondes die de grootte van een schoenendoos hebben tot satellieten die zo groot zijn als een auto, werden via de top van de raket de ruimte in gebracht. Niet eerder heeft een Soyuz-raket zoveel satellieten tegelijk de ruimte in gebracht.

De lancering, die vanaf een lanceerplatform op Bajkonoer plaatsvond, kan gezien worden als een gedeelde rit. De aanwezige satellieten zijn eigendom van diverse bedrijven en universiteiten. Het grootste deel van de aanwezige satellieten is van Planet, een bedrijf uit San Francisco dat in totaal 48 satellieten heeft geleverd. Zij willen hiermee op dagelijkse basis ontwikkelingen op Aarde in kaart te kunnen brengen.

Het primaire doel van de lancering was om de observatiesatelliet Kanopus-V-IK in een baan om de aarde te brengen. Deze is ontwikkeld om vanuit de ruimte bosbranden te signaleren en werd als eerste in zijn beoogde baan om de aarde geplaatst. Hierna bewoog de Soyuz-raket naar een nieuwe hoogte om 24 andere satellieten los te laten. De resterende 48 satellieten werden in het laatste stadium in een baan om de aarde gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here