De Europese Commissie zou overwegen de Amerikaanse techgigant Google een recordboete op te leggen wegens machtsmisbruik met hun mobiele besturingssysteem Android. Dit zou volgen op een eerdere boete van 2,4 miljard euro die het bedrijf kreeg voor het voorrang geven van Google Shopping in zoekresultaten.

Het Amerikaanse persbureau Reuters heeft laten weten dat de Europese Commissie voor het einde van het jaar een definitieve beslissing wil nemen. Er is een groep van deskundigen samengesteld, waarvan reeds twee mensen bekend zijn met de zaak, om de situatie grondig te onderzoeken. Zij zouden gezamenlijk controleren of de Europese Commissie tot de juiste conclusie is gekomen.

Dergelijke groepen van experts bestaan normaliter uit ongeveer drie tot vier ervaren personen, welke met een fris perspectief een zaak bekijken om te zien of deze robuust genoeg is om door te zetten. Dit proces neemt normaal gezien ongeveer drie tot vier weken in beslag, maar kan in sommige gevallen worden verlengd. Het is onduidelijk of het onderzoek al is gestart.

Als de groep van deskundigen van mening wordt dat de Europese Commissie in zijn recht staat, kan dit voor grote gevolgen voor Google hebben. Momenteel worden mobiele providers en telefoonontwikkelaars in zekere zin geforceerd om applicaties van Google mee te leveren met Android-toestellen. Omdat de Europese Commissie dit als machtsmisbruik beschouwd, zou dit betekenen dat de technologiereus niet langer andere partijen kan verplichten Google-diensten mee te leveren. Een bundeling van bijvoorbeeld Google Maps, om zo telefoons toegang te geven tot de Play Store, zou dan niet langer noodzakelijk zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.